WHO: Dnes už raději nepracujte, vedle infarktu vám totiž hrozí také DALY

Světová zdravotnická organizace a Mezinárodní organizace práce dokončily dlouholetou analýzu ischemických srdečních chorob a infarktů ve 194 zemích světa a za desetileté období 2006-2016.

Vědci potvrdili, že příliš mnoho práce zabíjí. Konkrétně jde o 745 tisíc úmrtí ročně a 23,3 milionů ztracených let života v důsledku nemoci (DALYDisability Adjusted Life Year). 1 DALY neznamená výhradně zkrácení života o 1 rok, ale také výrazné snížení kvality života z důvodu civilizační choroby.

Podle obou organizací v roce 2016 v celosvětovém měřítku pracovalo přesčas (více než 55 hodin týdně) zhruba 488 milionů lidí. Nejvíce na DALY trpí podle studie muži z oblasti východního Pacifiku a jihovýchodní Asie – tedy země jako Japonsko, Jižní Korea, čínské pobřežní aglomerace, Hongkong, Tchaj-wan a další asijští tygři.

Klepněte pro větší obrázek
Nejvíce úmrtí na infarkt v souvislostí s přepracováním a nejvíce ztracených let života (DALY)

Právě ty si spojujeme s důrazem na extrémní pracovní výkon, který však podle WHO a ILO nepřináší výhradně blahobyt, ale mnohdy také v podstatě sebeobětování a invalidní důchod.

Pokud čtete tyto řádky v pracovní době, znamená to, že s největší pravděpodobností právě teď odpočíváte, snižujete riziko DALY a dbáte tedy o své zdraví. Čtěte proto Živě.cz ještě častěji.

Podívejte se na kompletní výstup statistiků:

Diskuze (9) Další článek: Ford předvedl PR majstrštyk. Při světové premiéře elektrického pickupu dostal za volant prezidenta Bidena

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,