Podle dvou informovaných zdrojů se Světová zdravotnická organizace (WHO) chystá zařadit jedno z nejrozšířenějších umělých sladidel na seznam potenciálně karcinogenních látek. Řeč je o aspartamu (E951), který se používá k oslazování většiny „light“ nápojů, ale i v mnoha dalších nízkokalorických potravinách, jako jsou například pudinky, zmrzliny, cereální výrobky či žvýkačky.
O zařazení na seznam, které jistě vyvolá v potravinářském průmyslu značnou nevoli, rozhodla Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), která je součástí Světové zdravotnické organizace, informuje agentura Reuters. Rozhodnutí nezohledňuje, jaké množství výrobku může člověk bezpečně konzumovat.
Potenciálně karcinogenní aspartam
Podobná rozhodnutí IARC z minulosti týkající se různých látek vyvolala obavy spotřebitelů z jejich používání, vedla k žalobám a přiměla výrobce k přepracování receptur a přechodu na alternativy. To vedlo ke kritice, že posudky IARC mohou být pro širokou veřejnost matoucí.
Od roku 1981 Společný výbor odborníků FAO/WHO pro potravinářské přídatné látky (JECFA) uvádí, že aspartam je bezpečný pro konzumaci v rámci přijatých denních limitů. Například dospělý člověk vážící 60 kilogramů by musel denně vypít 12 až 36 plechovek dietní limonády (v závislosti na množství aspartamu v nápoji), aby byl ohrožen. S tímto názorem se široce ztotožňují národní regulační orgány, mimo jiné i ve Spojených státech a v Evropě.
Někteří odborníci tvrdí, že aspartam může mít negativní účinky na zdraví. Jednou z nejčastěji diskutovaných obav je jeho vliv na váhu a chuť k jídlu. Existují studie, které naznačují, že umělá sladidla, včetně aspartamu, mohou zvýšit chuť k jídlu a mít nepříznivý dopad na regulaci hladiny cukru v krvi, což může vést k přejídání a následnému nárůstu váhy.
Další studie ukazují spojitost mezi nadměrnou konzumací aspartamu a různými neurologickými problémy, jako jsou migrény, bolesti hlavy a poruchy spánku. Nicméně výzkum v této oblasti je stále nejednoznačný a potřebuje další prozkoumání. Odborníci také vedou diskuse o možném vlivu aspartamu na metabolismus, srdce a některé metabolické procesy.
Není to tak strašidelné, jak to zní
Magazín Life Hacker se snaží rozptýlit možné obavy zákazníků ve článku Označení aspartamu jako „potenciálního karcinogenu“ v podstatě nic neznamená. „Když slyšíme, že něco může způsobit rakovinu, držíme se od toho dál. Zní to, jako by ta věc mohla způsobit rakovinu. Ale Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny používá tyto termíny jinak.“ uvádí na začátku.
Následně vysvětluje, že agentura zařazuje látky do následujících pěti skupin:
- Skupina 1: karcinogenní (patří sem cigarety, viry HPV způsobující rakovinu děložního čípku a ionizující záření).
- Skupina 2A: pravděpodobně (probably) karcinogenní (patří sem červené maso, horké nápoje a práce kadeřníka).
- Skupina 2B: možná (possibly) karcinogenní (do této skupiny se údajně může dostat aspartam).
- Skupina 3: nelze klasifikovat.
- Skupina 4: pravděpodobně není karcinogenní (tento seznam obsahuje nula položek; dříve na něm byla chemická látka zvaná kaprolaktam, ale později byla přesunuta do skupiny 3).
Nejedná se tedy o stupeň rizika vzniku rakoviny, ale o pravděpodobnost, že existuje nějaká prokazatelná souvislost. Označení „možný“ nebo „pravděpodobný“ přitom nevyjadřuje pravděpodobnost, že konzumenti onemocní rakovinou, ale šanci, že vědci budou schopni najít jednoznačnou souvislost mezi danou látkou a rakovinou. Jinými slovy, „možný“ (nebo dokonce „pravděpodobný“) karcinogen je takový, u kterého zatím s jistotou nevíme, zda způsobuje rakovinu.
Zatím to skoro nic neznamená
Když se podíváte na další položky ve skupině 2B, pochopíte, proč je toto označení pro běžné zákazníky v podstatě bezvýznamné. Na seznamu „možná karcinogenních“ látek je například nakládaná zelenina, aloe vera, chloroform, olovo či povolání hasiče.
Jak vidíte, je to docela pestrý seznam. Některé z těchto věcí je patrně vhodné omezit. Například olovo je určitě škodlivé, i když se ukázalo, že nezpůsobuje rakovinu. Naproti tomu nakládaná zelenina je pravděpodobně dobrá pro střevní bakterie a obecně je považována za zdravou potravinu, kterou bychom měli jíst více.
Fakt, že bude aspartam (nebo cokoli jiného) na seznamu IARC jako „možný karcinogen“, ve skutečnosti mnoho neznamená. Světová zdravotnická organizace má jiný výbor, který rozhoduje o bezpečnosti potravinářských přídatných látek, a ten by měl vynést verdikt ohledně aspartamu 14. července. Tato skupina bude posuzovat dávkování a další reálné aspekty rizika, takže právě tomu byste měli věnovat pozornost, pokud vás znepokojují nová zjištění o možných zdravotních rizicích tohoto umělého sladidla.