WHO sleduje novou variantu koronaviru způsobujícího covid-19. V Indii kvůli ní nařídili roušky

V populaci cirkuluje nová varianta koronaviru SARS-CoV-2, způsobujícího onemocnění covid-19. Subvariantu omikronu, označovanou jako XBB.1.16, média neoficiálně nazývají „Arcturus“. Světová zdravotnická organizace (WHO) ji označila za „sledovanou variantu“, což znamená, že „existuje podezření, že genetické změny ovlivňují vlastnosti viru a růstové výhody ve srovnání s jinými cirkulujícími variantami“, informuje magazín Forbes.

Tato varianta, jež je dosud nejpřenosnější mutací, je důvodem výrazného nárůstu počtu nakažených v Indii, odkud bylo během 24 hodin (navzdory nízkému množství testů) nahlášeno více než jedenáct tisíc nových případů. Zhoršení situace vyvolalo návrat k povinnosti používat ochranu dýchacích cest. „Žádáme lidi, aby nosili roušky, pokud mají příznaky podobné chřipce, a v nemocnicích.“ upřesnil ministr zdravotnictví Dillí Saurabha Bhardwaj.

Nový omikron se šíří světem

Pneumolog Rahul Sharma z nemocnice Fortis Hospital Noida potvrdil, že Náhlý nárůst případů je pozorován po celé Indii. Hlavním důvodem je nová varianta onemocnění covid-19. Příznaky jsou mírné, ale mnoho pacientů přichází se zápalem plic. Dalším důvodem je nízká proočkovanost lidí posilovací dávkou, která je nižší než 30 %.“

XBB.1.16 se zejména u dětí projevuje příznaky odlišnými od původního omikronu. Kromě vysoké horečky a kašle trápí dětské pacienty také „svědivý“ zánět spojivek bez hnisu. Zatím však není jasné, jak častý může být zánět spojivek u osob, které se nakazí virem XBB.1.16, a jaké další příznaky a problémy se mohou objevit.

Subvarianta Arcturus způsobuje nárůst případů nejen v Indii, ale i v Singapuru, ve Spojených státech, Velké Británii, Austrálii a dalších zemích. Podle WHO se virus XBB.1.16 objevil již nejméně ve 29 zemích. Zatímco koncem února byla tato verze na celém světě diagnostikována jen v 0,21 % případů, o měsíc později to bylo již 3,96 %.

Podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) tvořil omikron XBB.1.16 v USA od 9. do 15. dubna odhadem 7,2 % všech vzorků pozitivních pacientů. To je více než 3,9 % v předchozím týdnu a 2,1 % v týdnu předcházejícím. Ve Spojených státech aktuálně dominuje omikron XBB.1.5, který tvoří odhadem 88,0 % všech sekvenovaných vzorků. XBB.1.16 však již předstihl všechny ostatní varianty a dostal se v USA na druhé místo.

Lépe se šíří

Z dosavadních poznatků vyplývá, že Arcturus má proti starším variantám výhodu v lepší schopnosti se šířit. Technická vedoucí WHO pro covid-19 Maria Van Kerkhove uvedla, že XBB.1.16 je „velmi podobný profilu XBB.1.5. Má však jednu dodatečnou mutaci K478R ve spike proteinu, která v laboratorních studiích vykazuje zvýšenou infekčnost a také potenciálně vyšší patogenitu.“

Zvýšená infekčnost znamená, že Arcturus dokáže někoho nakazit s větší pravděpodobností než jiné varianty a subvarianty. Potenciálně vyšší patogenita znamená, že může potenciálně způsobit závažnější průběh onemocnění, nicméně v této otázce zatím ještě není zcela jasno.

Pandemie onemocnění covid-19 se nadále šíří po celém světě a každý týden zabije pět až deset tisíc lidí. „Jedná se převážně o osoby, které jsou staršího věku, nemusí být očkovány nebo nedostaly plný počet dávek, které jsou pro ně v jejich věku požadovány,“ uvedla Maria Van Kerkhove.

Ne všechna úmrtí jsou způsobena přímo infekcí, v mnoha případech dochází vlivem covidu-19 ke zhoršení základního již existujícího zdravotního stavu. Hrozba dle Kerkhove přetrvává, protože se virus nechová dle předvídatelných vzorců, což znamená, že jak se vyvíjí navzdory imunitě populace a může se vyvinout do virulentnějších forem.

Diskuze (45) Další článek: Sportovní elektrokolo není pro lenochy. O drsných týdnech na horském ebiku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,