WHO vyhlásila globální stav zdravotní nouze kvůli opičím neštovicím. Nakažené hlásí přes 75 zemí

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila kvůli šíření opičích neštovic globální stav zdravotní nouze. Virus se během několika týdnů rozšířil z Afriky do několika desítek zemí, ve kterých bylo nahlášeno více než šestnáct tisíc nakažených.

Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus uvedl, že virus představuje „mimořádnou situaci v oblasti veřejného zdraví mezinárodního významu“. To je termín, který organizace používá například v souvislosti s onemocněním covid-19 či dětskou obrnou.

Šíření opičích neštovic

„Máme tu epidemii, která se rychle šíří po celém světě novými způsoby přenosu, o nichž toho víme příliš málo, a která splňuje kritéria“ pro stav ohrožení veřejného zdraví, řekl Tedros novinářům. Vůbec poprvé musel generální ředitel organizace přehlasovat své poradce a vyhlásit stav nouze poté, co výbor nebyl schopen dospět k jednoznačnému konsensu.

„Generální ředitel WHO si uvědomuje složitost a nejistotu spojenou s touto událostí v oblasti veřejného zdraví. Po zvážení názorů členů výboru a poradců, jakož i dalších faktorů v souladu s mezinárodními zdravotnickými předpisy, rozhodl, že výskyt opičích neštovic ve více zemích představuje mimořádnou událost pro veřejné zdraví mezinárodního významu.“ uvádí zpráva.

Koncem června WHO svolala poradní výbor externích odborníků, aby o epidemii diskutoval. V té době bylo hlášeno více než 3 000 případů ze 47 zemí. Ke 22. červenci bylo evidováno již více než 16 000 případů opičích neštovic ve více než 75 zemích. Většina případů je i nadále spojována převážně s dlouhodobým blízkým kontaktem při sexuálním styku.

Vyhlášení stavu nouze posedmé

Klíčová bude zejména snaha o omezení přenosu. V tomto směru je nezbytné včasné odhalení, izolace případů a trasování kontaktů. Současné řešení na celosvětové úrovni trpí nedostatkem koordinace a jednotlivé země pracují na řešení problému velmi rozdílným tempem.

Někteří odborníci s Tedrosovým rozhodnutím nesouhlasí, přestože je nyní hlášeno pětkrát více případů než v červnu. Zvolený postup označili za krátkozraký a příliš opatrný. Jiní odborníci, jako například infektolog Boghuma Titanji na Emory University v Atlantě, však tvrdí, že je lepší jednat „pozdě než nikdy“.

Celkově se jedná o sedmé vyhlášení globálního stavu zdravotní nouze. Poprvé byl tento stav vyhlášen v roce 2009 kvůli prasečí chřipce. V roce 2014 byl aktivován kvůli obrně a ebole, o dva roky později pak kvůli nemoci vyvolávané virem zika. V roce 2018 následovala ebola kivu a o další dva roky později covid-19.

Diskuze (33) Další článek: Saudská Arábie chce vybudovat největší stavbu na světě. Mohlo by v ní žít až 5 milionů lidí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,