Windows | Windows 10 | Aktualizace

Windows 10 nabídnou výrobcům efektivnější aktualizaci ovladačů hardwaru přes Windows Update

Aktuální ovladače hardwaru jsou velice důležité z hlediska stability a bezpečnosti operačního systému. Windows 10 20H1 přinesou v tomto směru poměrně zásadní vylepšení – umožní totiž automaticky aktualizovat ovladače díky nové funkci Manual Drivers.

V nejnovější verzi Windows 10 20H1 (sestavení 2004) se představí nový scénář aktualizace. Konkrétně budou moci partneři z řad výrobců hardwaru připravovat automatické aktualizace ovladačů pro příslušná zařízení. Novinku prezentuje Microsoft na webu Tech Community.

Automatická aktualizace ovladačů

Podle serveru WinBuzzer, který o inovaci informoval, Microsoft tímto způsobem rozšiřuje možnosti pro dodavatele třetích stran. Hlavním přínosem by měly být efektivnější a hlavně rychlejší aktualizace ovladačů, za které budou zodpovídat přímo jednotliví výrobci.

Další výhodou má být, že v případě problémů budou vývojáři schopni pružnější reakce – Microsoft se o tom zmiňuje v této sekci: „Všichni partneři budou nyní moci publikovat ovladače jako automatické! To poskytuje přístup k postupnému uvolňování, což Microsoftu a našim partnerům umožní odhalit problémy dříve a v případě potřeby podniknout nápravná opatření.“

Poměrně zásadní je ve výše uvedených novinkách zmínka o „postupném uvolňování“. V praxi půjde o to, že aktualizace budou vydávány nejprve jen pro omezený počet počítačů a následně se bude vyčkávat, zda uživatelé nebudou hlásit problémy. Cílem této snahy je zabránit problémovým aktualizacím, které jsou v poslední době poměrně časté.

Volitelné aktualizace hardwarových ovladačů

V nastavení aktualizací Windows 10 20H1 tak najdete obrazovku Volitelné aktualizace, která bude zobrazovat, jaké ovladače je třeba nainstalovat. Nová funkce bude k dispozici ve verzi 2004 a novějších verzích systému Windows.

„Vylepšili jsme UX na stránce Nastavení pro Windows Update. Nová sekce Volitelné aktualizace umožní týmům podpory snadno nasměrovat uživatele ke správnému ovladači. Tato funkce bude k dispozici ve Windows 10 verze 20H1 a vyšší.“ uvádí Microsoft na svém webu.

Diskuze (30) Další článek: Japonská vesmírná agentura JAXA potvrdila misi k marsovským měsícům

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,