Microsoft | Windows 10 | Soukromí

Windows 10 nás už nešmírují, tvrdí francouzský úřad a stahuje stížnost

V polovině loňského roku francouzský úřad pro ochranu dat (CNIL) kritizoval Microsoft za to, jak ve Windows 10 nakládá s uživatelskými daty a neposkytuje přesné informace o tom, jaké údaje sbírá. Nyní však dospěl k rozhodnutí, že Microsoft provedl dostatečné změny a Windows 10 tak již nenarušují soukromí uživatelů.

Úřad ve své původní stížnosti kritizoval nevysvětlování pojmů při instalaci systému a neuvádění typu informací, které se odesílají na servery společnosti umístěné v USA. Microsoft měl na nápravu 3 měsíce, přičemž si vyžádal odklad o dalšího čtvrt roku, tedy do ledna letošního roku. Nyní ve zprávě předseda CNIL konstatoval, že systém je v souladu se zákonem a rozhodli se k formálnímu ukončení řízení.

Jmenovitě Microsoft v rámci Creators Updatu téměř o polovinu snížil množství dat shromážděných v rámci své telemetrické služby v základním nastavení. Nyní prý sbírá jen údaje nezbytné pro bezpečnost systému a aplikací. Nově se systém uživatele při instalaci detailněji ptá, jaká data chce s Microsoftem sdílet a je možné se odhlásit od cílení reklamy na základě přiděleného ID.

Důležitým krokem pro úřad bylo, že Microsoft vstoupil do Privacy Shield, který sdružuje subjekty, jež se zavázaly k plnění nařízení Evropské unie a USA na ochranu osobních údajů.

Nutno uznat, že Microsoft se v poslední době opravdu snaží dokázat, že uživatele systému nešmíruje a data slouží pouze pro potřeby dalšího vývoje a zachování bezpečnosti. Získat ale zpět důvěru bude běh na dlouhou trať, mnoho lidí nadále zůstává u starších verzí Windows.

Jaké další novinky najdete v Creators Updatu? Bavili jsme se o nich v Týdnu Živě:

Diskuze (2) Další článek: Microsoft reaguje na vlnu ransomwaru. Ve Windows 10 půjde chránit důležité soubory před zašifrováním

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,