Windows 10 | ARM

Microsoft vylepší emulátor. Windows 10 pro ARM bude konečně podporovat x64 programy

Jsou to již čtyři roky, co Microsoft odhalil Windows 10 pro platformu ARM s možností emulace tradičních x86 procesorů od Intelu, AMD nebo VIA a programů na nich běžících. Brzy se systém naučí emulovat také 64bitové aplikace.

Microsoft na svém blogu potvrdil, že emulace x86 zamíří do armové verze Windows 10 již v listopadu, přístup k ní budou mít jen testeři zapojení do programu Windows Insider. Firma pro ARM optimalizovala i vývojářský editor Visual Studio Code a firmám či výrobcům počítačů pak v rámci iniciativy App Assure pomůže portovat software na novou platformu.

Na armových procesorech již dnes běží linuxové počítače a servery, koupit se dají příslušné Chromebooky a Apple by měl ještě letos ukázat první Macy postavený na armovém čipu. Microsoft již model „wintel“ také několikrát narušil. Odmyslíme-li mobilní verze Windows, tak už v roce 2012 firma vydala Windows RT (Windows 8 pro ARM) a pro tento systém připravila i dva tablety Surface.

Ale až Windows 10 se tváří jako jedna platforma bez ohledu na procesorovou architekturu. Existuje IoT verze systému pro minipočítače Raspberry Pi a klasická velká verze s emulací x86, kterou najdeme například na tabletu Surface Pro X. Ten se mimochodem tento týden dočkal vylepšené verze.

Microsoft pro něj spolu s Qualcommem upekl nový čip SQ2, který by měl mít o něco výkonnější CPU i GPU. Pravděpodobně vychází z nového Snapdragonu 8cx Gen 2.

Diskuze (19) Další článek: Měly být bezpečnější. V robotických skladech Amazonu ale zaměstnanci zažívají více zranění

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,