Software | Windows | Historie | Operační systémy

Windows 2000 mají 20 let. Byl to technologický základ budoucích systémů Windows

Windows 2000 byly uvedeny 17. února roku 2000. Byl to operační systém navazující na řadu Windows NT, což byla moderní odnož vývoje systému Windows. NT znamenalo „New Technology“. Právě tady vznikly technologické základy budoucích veleúspěšných verzí Windows jako je Windows XP nebo Windows 7. 

Zatímco pro běžné osobní počítače existovaly Windows 95, respektive inovované Windows 98, inovativní řada Windows NT cílila na náročnější serverový a firemní sektor. Také proto byly Windows 2000 zaměřeny na podnikové počítače a vedle tohoto systému Microsoft nabídl ještě verzi Windows Me, jakožto nástupce systémů Windows 95/98 pro osobní počítače, jehož jádrem byl stále ještě MS-DOS. Jenže systém Windows Me se moc neujal a Windows 2000 proto často pronikly i na běžné osobní počítače náročnějších uživatelů. 

Klepněte pro větší obrázek
Windows 2000 (zdroj: Microsoft)

Windows 2000 těžily z výhod multiuživatelského přístupu ve Windows NT 4.0 a přinesly mnoho funkcí navíc. Například Active Directory, správu zásad skupin, uživatelů a práv, poprvé zde byla vidět konzole MMC se snap-in moduly, možnost užití šifrování souborů pomocí EFS a mnohé další funkce. Windows 2000 také přinesly souborový systém NTFS 5.0, který nese všechny výhody uvedených funkcí a předčil FAT32 ve Windows 98 a NTFS 4.0 ve Windows NT. 

Na tomto technologickém základu pak začal Microsoft stavět další systémy, a to jak pro firemní, tak domácí použití. A tak se posléze zrodily Windows XP.  

A jaké byly vlastně hardwarové požadavky pro Windows 2000?

  • procesor Intel Pentium 133 MHz nebo vyšší
  • 32 MB operační paměti, 64 MB doporučeno (max. 4 GB)
  • pevný disk 2 GB, minimálně 650 MB volného místa
  • grafická karta VGA nebo lepší, rozlišení 800×600 a výše
Diskuze (25) Další článek: Bill Gates varuje, že dopad koronaviru může být „velmi dramatický“ a nastiňuje řešení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,