Microsoft | Operační systémy | Windows 10

Windows Core OS a Polaris mají nahradit klasický desktop a jeho programy

Můj článek o Windows 10 S a jeho Microsoftu Storu jakožto jediném zdroji softwaru vzbudil emoce a připomněl kratičkou éru armových Windows RT, do kterých jste dostali taktéž pouze aplikace ze Storu.

Jenže pozor, podle Windows Centralu se té myšlenky Microsoft nechce zbavit a Eska pro studenty jsou možná opravdu jen ochutnávkou vize zítřka – nebo spíše návratu zpět právě k Windows RT.

d96889d4-bb2c-4bd9-b63d-7a97aa95f663
Aplikace jen ze Storu? Před lety to Microsoft zkusil s armovými Windows RT a dnes Windows 10 S. Nehodlá se zbavit vize jednotného repozitáře aplikaci.

Už nějaký kvartál se v komunitě šušká o novém jednotícím jádře Windows Core OS pro všechny form-faktory, nad kterým budou různá rozhraní pro konkrétní zařízení. V případě desktopů, laptopů a hybridů by to měl být tajemný Polaris a CShell, o kterém jsme na Živě.cz psali už před rokem.

V podstatě jde o to, že se tato rozhraní postarají o to, aby Windows Core OS vypadal na vašem laptopu tak, jak jste všichni zvyklí. Dole bude mít lištu, nabídku Start, hodiny a na ploše okna oblíbených aplikací. Jenže pozor, vrstva Polaris mezi vámi a jádrem už nebude kompatibilní s Win32 API – tedy s rozhraním, na kterém je postavená většina klasických programů.

5a8dd9aa-754f-4754-a8fe-ce9593ac1a8f
UWP – univerzální aplikace mají být budoucností Windows

Polaris jej má celé nahradit, což je na jednu stranu sice skvělá zpráva, protože by se tím Windows zbavily hromady kotev a bezpečnostních rizik minulosti – prostě veškerého legacy kódu, který v podstatě nahradí rozhraní UWP (univerzální aplikace ze Storu), ale má to jeden háček.

Win32 API je možná zastaralé, ale také mocné, a tak jej UWP nemůže (alespoň prozatím) spolehlivě nahradit. Microsoft tedy podle Windows Centralu a po zkušenostech s Windows RT nehodlá klasická Windows opustit.

3916e774-435c-44fd-9db9-f8defa0efcc0
Dokud UWP nenabídne dostatečně univerzální API pro vývoj podobných aplikací, nemůže nahradit ty klasické desktopové

Windows 10 Pro tu mají být i nadále pro pokročilé uživatele, kteří potřebují používat klasické desktopové aplikace (to jsme ale čas od času všichni, nemyslíte?), no a pro běžného domácího uživatele tu budou lehká, moderní, mnohem bezpečnější a energeticky úspornější Windows 10 „Polaris.“ Klasické aplikace by v nich prý mohly běžet třeba pomocí RDP virtualizace.

Pokud jste právě pocítili silné déjà vu, tak se nedivte, Microsoft to totiž zkouší znovu a znovu. UWP je sice rok od roku schopnější technologie, dokud v něm však vývojáři nedokážou napsat Photoshop, nemůže nahradit starý svět.

Diskuze (41) Další článek: V novém Computeru jsme otestovali 12 ATX skříní a 14 přenosných disků

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,