Wu Lien-teh: Před 142 lety se narodil doktor, který sehrál zásadní úlohu při zastavení mandžuského moru

10. března 1879 se narodil budoucí lékař Wu Lien-teh. Ten v letech 1910-1911 sehrál zásadní úlohu při zastavení mandžuského moru.

Wu nejprve provedl pitvu japonské ženy, která na mor zemřela, díky čemuž zjistil, že se tato nemoc šíří vzduchem. Následně proto upravil chirurgické roušky používané na Západě tak, aby obsahovaly vrstvy gázy a bavlny pro filtrování vzduchu, a doporučoval jejich nošení.

Klepněte pro větší obrázek

Některým jeho kolegům se však tento nápad nelíbil. Např. významný francouzský doktor Gérald Mesny roušku odmítnul… a o několik dní později moru podlehl.

Wu osobně dohlížel na výrobu a distribuci přibližně 60 000 roušek. Uvádí se, že respirátor N95 je inspirován právě jejich designem.

To ovšem nebylo jediné opatření, s nímž tento nadaný vědec přišel. Mezi ty další mj. patřilo zavedení karantény, dezinfikování budov a především zpopelňování těl obětí epidemie. Poslední uvedená věc se ukázala být klíčovou – už několik dní po zahájení kremací začal mor slábnout a během několika měsíců byl vymýcen.

Zdroj: Wikipedie

Diskuze (22) Další článek: Svěřte se počítači! Rozhovor s Pavlem Matějkou, vědcem, který se zabývá strojovou analýzou řeči

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,