YouTube | Ekologie | CO2

YouTube má ohromnou uhlíkovou stopu. Drobná funkce to může změnit

Lucembursko, Zimbabwe a YouTube. Na první pohled tyto tři pojmy nemají nic společného, jedna věc je ale přeci jen pojí - všichni vyprodukují stejné množství CO2. Bristolská univerzita tento týden upozornila, že uhlíková stopa největšího video portálu světa je extrémní, naštěstí to ale nebude těžké změnit. 

Univerzitní tým množství CO2 počítal podle množství energie, která byla potřeba k pohánění sítí a serverů YouTube v roce 2016. V potaz bral i energii, kterou spotřebovala zařízení ke zhlédnutí videí. Nakonec došel k číslu 10 milionů tun ročně, což je zhruba stejné množství, které zvládnou vyprodukovat právě Zimbabwe nebo Lucembursko.

Tato energie byla přitom často použita pro spuštění videa, u kterého člověk toužil jen po audiu, protože stále mnoho lidí má jako svůj primární hudební přehrávač YouTube. Výzkumníci proto navrhují, aby portál zavedl možnost poslechu audia bez aktivní obrazovky. Tím by mohl vyprodukovat o 100 až 500 tisíc tun CO2 ročně méně. Pro porovnání, to je zhruba množství, které vyprodukuje každý rok 30 tisíc domácností v západním světě. 

Funkce již na YouTube existuje, je ale dostupná jen pro předplatitele služby Premium. U neplatících uživatelů YouTube vyžaduje, aby obrazovka byla aktivní kvůli přehrávání reklam. 

Takzvaný radio mód je nicméně řešením, jak uhlíkovou stopu YouTube velmi omezit. A nejen u YouTube, mohl by být použit i u jiných platforem. Mezi další navrhovaná řešení pak patří výchozí vypnutí funkce autoplay nebo zastavení stahování nových epizod podcastů. 

Diskuze (26) Další článek: Windows 10 budou mít kompletní linuxové jádro. Zatím jen pro vývojáře

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,