Google | YouTube | Soukromí

YouTube nelegálně shromažďuje data o dětech, říkají ochranářské skupiny

Facebook nejspíš není jedinou firmou, která má s ochranou svých uživatelů problém. Podle koalice 23 amerických skupin na ochranu osobnostních práv dětí narušuje soukromí i Google, který nepovoleně shromažďuje data o dětech mladších 13 let a poté na ně cílí reklamu. Skupiny proto podaly stížnost k americkým úřadům, píší New York Times.

Problémem podle skupin je, že YouTube tvrdí, že je jen pro uživatele nad 13 let. Sám ale moc dobře ví, že mladší lidé se na webu vyskytují, a tak s nimi pracuje takovým způsobem, že ukládá informace o jejich poloze, typu zařízení, aktivitách na jiných stránkách a telefonní čísla. To americká legislativa zakazuje – YouTube by musel mít povolení jejich rodičů.

„Google celé roky tvrdí, že YouTube - stránka plná kreslených seriálů, říkanek a reklam na hračky - není pro děti pod 13 let. Přitom ale neuvěřitelně vydělává na reklamách namířených na tyto děti. Je na čase, aby Federální obchodní komise uvalila na Google odpovědnost za nelegální shromažďování dat o dětech,“ píše ve stížnosti Josh Golin, šéf skupiny Kampaň za dětství bez reklam (CCFC).

YouTube od roku 2015 provozuje aplikaci určenou přímo pro nejmladší uživatele nazvanou YouTube pro děti. Nemá obsahovat žádný nevhodný obsah a jen přijatelné reklamy. Dokonce minulý týden společnost oznámila, že aplikaci ještě vylepší, aby byla pro děti naprosto bezpečná.

Podle koalice to ale není dostatečná snaha. Děti stejně používaný „klasický“ YouTube, kde je na ně firma připravená a cílí reklamy o sto šest. „Stejně jako Facebook, i Google se rozhodl namířit své ohromné prostředky na generování zisku místo ochrany soukromí,“ stojí dále ve stížnosti.

Případ se zatím řeší v Americe, ale pokud bude prokázáno, že YouTube cíleně zobrazoval nevhodné reklamy i dětem pod 13 let a shromažďoval o nich data, Google bude mít problém po celém světě. Vyjádření firmy v době psaní článku nebylo dostupné.

A jak je to se soukromím na Facebooku? Existuje, nebo ne?

Diskuze (3) Další článek: Přetrhl se jeden jediný kabel a západní Afrika byla málem bez internetu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,