Z nuly na sto za 1,8 sekundy! I to slibuje elektromobil XING Mobility 1 Megawatt

Nedávno byla představena druhá generace Tesly Roadster, která umí zrychlit z 0 na 100 za 1,9 sekundy. Tvůrci elektromobilu XING Mobility 1 Megawatt, přezdívaného Miss R, však slibují, že tento rekord překonají alespoň o jednu desetinu vteřiny.

Start-up sídlící v Tchaj-pej nemá ambice stát se automobilkou. Jeho zakladatelé by raději výrobcům aut, autobusů i lodí dodávali konkrétní součástky či technologická řešení. Závoďáky jim tak slouží pouze coby jakési testovací subjekty a současně účinné marketingové zbraně.

Miss R kupříkladu představuje skládací systém baterií, který připomíná dětskou stavebnici. Jedna část obsahuje 42 lithium-iontových článků, přičemž do dotyčného modelu se jich vejde celkem 98. Chlazení všech 4116 článků pak zajišťuje nehořlavá a nevodivá kapalina 3M Novec 7200.

Žádné super rychlé dobíjení ale nečekejte. Tvůrci z Tchaj-wanu našli jiné řešení – akumulátory si prostě vyměníte. Podle dostupných informací to zabere jen 5 minut. Další výhodou je možnost vyjet mimo silnici do náročnějšího terénu.

Missy R bude pohánět čtveřice motorů o celkovém výkonu 1000 kilowattů (1341 koní). Ty dokáží vůz rozpohybovat k maximální rychlosti 270 km/h.

První plně funkční prototyp má být kompletně otestován na konci roku 2018, přičemž zákazníci by měli jedno z 20 vozidel (jde o limitovanou edici) obdržet o rok později. Musí však počítat s tím, že za něj zaplatí okolo 1 milionu dolarů, tzn. asi 21,5 milionů českých korun – sumu, za kterou by si mohli koupit hned 5 nových Tesla Roadsterů.

Zdroj: XINGMobility

Diskuze (15) Další článek: Japonský malíř kreslí nádherné obrázky. V Excelu!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,