Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Za jak dlouho vyprchá jedno pivo? Víme, kdy můžete usednout za volant

David Bureš
Diskuze (82)

Zatímco ve vybraných evropských zemích je možné řídit až s 0,5 promile alkoholu v krvi, u nás je tolerance nulová. Jak však dlouho trvá, než alkohol z těla vyprchá?

Posezení s přáteli, oslava narozenin nebo třeba jen příjemná večeře, důvody jsou různé, ale po některé z těchto událostí každý z řidičů již jistě někdy řešil, zda už může usednout za volant a zda by v případě policejní kontroly „nenadýchal.“ Jak to však ve skutečnosti je? Po jak dlouhé době alkohol z těla vyprchá?

Nápoj Obsah alkoholu Doba odbourávání (85kg muž)
10° pivo 4,5 % 135 minut
12° pivo 5,4 % 165 minut
Velký panák 40 % 195 minut
Víno (1 sklenice) 11 % 90 minut

Jedno pivo s deseti stupni muž o hmotnosti 85 kilogramů podle informací Besipu v průměru odbourá za dvě a čtvrt hodiny. 

V případě „dvanáctky“ je to o půl hodiny delší doba. „Dvojku“ vína tělo odbourá za zhruba dvě a půl hodiny, panák čtyřicetiprocentní lihoviny za tři a čtvrt hodiny.

Ideálním řešením samozřejmě je tuhle problematiku vůbec neřešit. Počet nehod zaviněných alkoholem sice loni mírně klesl o 134 nehod na 4.251, odborníci ale stále doporučují řídit až poté, co jste si opravdu jistí, že už jste střízliví. Nejde přitom ani tolik o hrozbu pokuty (do 0,3 promile až 20.000 Kč ve správním řízení), jako o negativní vliv alkoholu na řízení.

„Po překročení koncentrace půl promile začíná převažovat negativní efekt na lidský organismus. Člověk se stává apatickým, snadno upadá do depresí a je celkově v útlumu. Alkohol za volantem zvyšuje nejenom agresivitu a přeceňování řidičských schopností, ale má i výrazný vliv na periferní vidění. Zvýšená míra v krvi řidiče způsobuje tunelové vidění, tedy snižování zorného pole,“ popisuje bývalý šéf Besipu Martin Farář obecně známé fakty.

Pozor na zbytkový alkohol

Hrozbou je přitom i tzv. zbytkáč. Za volant byste tak po několika drincích rozhodně neměli spěchat. Po středním zatížení alkoholem podle odborníků může klidně trvat dva až tři dny, než se tělo zotaví. V kocovině už možná nenadýcháte a i jednoduchý motorický test zvládnete, po delší době soustředění ale už ucítíte únavu.

Dehydratace způsobená probíhajícími chemickými reakcemi v těle silně unavuje, vliv má i obvyklý nedostatek spánku – kocovinou trápíme ráno po probdělé noci. Pomalá, opatrná jízda totiž moc nepomůže, protože se zbytkovým alkoholem v krvi stále něco snadno přehlédneme a pomalu reagujeme na případnou krizovou situaci.

Odbourávání ovlivní pohlaví i teplota

Když už se však z jakéhokoliv důvodu rozhodnete po alkoholovém dýchánku řídit, odpověď na otázku, zda už můžete řídit, není úplně jednoduchá. Každý z nás má svůj limit, protože na mechanismus odbourávání alkoholu z těla má vliv mnoho faktorů, především výška, hmotnost a pohlaví, stejně jako věk nebo třeba rychlost, s jakou alkohol přijímáme. Vstřebání ovlivňují také třeba různé nemoci, především jaterní onemocnění zpracování alkoholu zpomalují.

Obecně se však říká, že průměrná doba odbourávání alkoholu je zhruba 0,15 promile za hodinu. Jiné zdroje zase hovoří o tom, že muž za jednu hodinu odbourá 0,1 gramu vypitého alkoholu na jeden kilogram své váhy, zatímco žena za tuto dobu odbourá asi 0,085 gramu alkoholu na kilo váhy.

Výši promile alkoholu lze zjistit jednoduchým výpočtem. Množství vypitého alkoholu v decilitrech vynásobíte procentem alkoholu, který je obsažen v nápoji, a vydělíte svou hmotností, vynásobenou konstantou (pro ženy 0,49 a pro muže 0,58).

Odbourávání alkoholu u žen

U žen trvá odbourávání alkoholu déle. Šedesátikilová žena odbourá desetistupňové pivo za zhruba tři a tři čtvrtě hodiny, dvanáctka jí bude trvat až čtyři a půlhodiny.

Právě druh nápojů má na odbourávání také vliv, nejde jen o obsah alkoholu. Šampaňské, lihoviny s aromatickými látkami nebo míchané drinky s minerálkou se rychleji vstřebávají. Naopak sladové a silně oslazené nápoje se vstřebávají pomaleji, protože cukry proces zpomalují. Vliv má dokonce i teplota, nápoje teplejší než 18 °C se vstřebávají rychleji, teplota pod 8 °C proces naopak zpomaluje.

Nejlepším řešením, jak zjistit, kdy budete střízliví, je naše alkoholová kalkulačka. Zadáte do ní pohlaví, váhu, dobu pití alkoholu a počet alkoholických nápojů a aplikace již sama vypočítá, kdy už nenadýcháte. Upozorňujeme ale, že jde skutečně jen o orientační výpočet, právě kvůli individuální rychlosti odbourávání alkoholu.

Alkoholtestery

Využít lze i nabízených alkoholtesterů, i v jejich případě se ale ukazuje, že se jedná spíše jen o orientační ukazatele. Levné přístroje nejsou přesné a dají se lehce zničit, stačí vysoká koncentrace alkoholu, která přetíží jejich polovodičový senzor.

Rad na zrychlení odbourávání alkoholu moc není. „Sport ani běh to nijak neurychlí, protože jen spalujete cukry, ale nikoliv alkohol,“ upozorňuje šéf Besipu. Nepomáhá ani káva nebo jiné kofeinové nápoje, v tomto případě totiž alkohol v krvi zůstane ještě déle. Jedinou radou je tak prokládat alkohol jídlem s vysokým obsahem bílkovin a tuků, jako je maso a sýry, to zpomaluje vstřebávání alkoholu do krve. Ideální je i prokládání alkoholických nápojů nealkoholickými, které bychom měli pít i na zahnání žízně.

David Bureš
Diskuze (82)

Doporučujeme

Avatar - Blue Sun
1. 1. 2019 18:21
Re: No, asi k tomu trochu patří...
To už ale vyžaduje soudnost, rozum a ohleduplnost. V populaci ČR posledních pár let dost nedostatkové zboží...
Avatar - Blue Sun
1. 1. 2019 18:20
Re: Alkohol za volantem
Některá nealko piva už fakt chutnají lépe, než většina normálních. Hlavně proto, že spousta piv stojí za starou bačkoru, a to včetně tolik vychvalované Plzně.
1. 1. 2019 18:19
Re: Co mě děsí
V dávnej dobe keď ešte žili teta a strýko vo švajčiarsku ( to už bude cca 20 rokov naspäť) sme nechápali keď si dal pohár vína po obede. Vysvetlil nám to rýchlo, môžeš si s tým legálne sadnúť za volant, ale pokiaľ spôsobíš nehodu, tak je to priťažujúca okolnosť, resp pil si. Takže chcelo by to vidieť trochu podrobnejšie úpravu v krajinách s nejakou toleranciou ;-) . Obávam sa , že tu na Slovensku by to bola cesta do pekla, keďže už dnes je prichytených pri námatkových kontrolách vysoké množstvo pripitých a pri veľkej časti nehôd asistuje tiež alkohol ;-\
Avatar - Blue Sun
1. 1. 2019 18:18
Re: Chlast
Řekl bych, že hlavní rozdíl udělá to, jak rychle do sebe ten alkohol vpravíš. Panáka kopneš naráz, víno nebo pivo spíš upíjíš. Pomalé upíjení umožní organismu lépe zpracovávat alkohol na počátku, ale pokud ho rovnou zahltíš panákem, tak to prostě nedává tak snadno.
Avatar - Blue Sun
1. 1. 2019 18:16
Re: Kalkulačka je na nic
Zelenou nepochopím ani samotnou. Taky je otázka, o které době mluví, dnes už se zelená snad ani nepije. Za mého mládí už dožívala a v době VŠ už to nepil snad nikdo....