Zabijáčtí roboti jsou technologicky jednodušší než samořídící auta. Mohou být nasazeni do roku 2021

Zkonstruovat zabijáckého robota je mnohem lehčí, než byste si mohli myslet. Plyne to z nového článku, který zveřejnil Vox.

„Technologicky jsou autonomní zbraně jednodušší než samořídící auta,“ vysvětlil profesor informatiky Stuart Russell z UC Berkeley. „Lidé, kteří pracují v příbuzných technologiích si myslí, že by bylo relativně snadné sestavit takovou velmi účinnou zbraň za méně než dva roky.“

Podle odborníka na umělou inteligenci Tobyho Walshe z University of New South Wales si veřejnost neuvědomuje, jak blízko k nasazení takových robotů jsme, protože má zkreslené představy o jejich podobě.

Terminátoři v akci?

„Když lidé slyší o zabijáckých robotech, napadne je Terminátor, napadne je sci-fi, myslí si, že jde o něco, co je daleko,“ konstatoval Walsh. „Místo toho jde o jednodušší technologie, které jsou mnohem blíž a které jsou prototypovány zatímco mluvíme.“

Podle Voxu by takovými „jednoduššími technologiemi“ mohly být například drony, které budou díky systému pro rozpoznávání obličeje schopny identifikovat konkrétní cíle a následně na ně zatočit.

Připomeňme, že Evropský parlament loni schválil usnesení, v němž požaduje, aby byly stroje tohoto typu mezinárodně zakázány. Přibližně o rok dříve po témže volal Elon Musk, Mustafa Suleyma a desítky dalších specialistů na danou oblast.

Diskuze (23) Další článek: Bill Gates: Naše největší chyba? Prohra v boji o mobilní telefon

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,