Zajímavý nápad: Z vesmírného odpadu by se mohly stavět orbitální hotely a další zařízení

Kanadský startup Maritime Launch Services (MLS) uzavřel partnerství se společností Nanoracks, která se zaměřuje na vývoj technologií a poskytování služeb pro komerční využívání vesmíru.

Oba jmenované subjekty chtějí společně vyvinout postup, který by umožnil  znovupoužívat část kosmického odpadu – konkrétně staré komponenty raket.

Výchozí myšlenka je taková, že horní stupně, tedy části naplněné palivem potřebným pro dosažení oběžné dráhy, by mohly najít uplatnění při budování různých orbitálních zařízení, jako jsou hotely, výzkumná střediska či sklady. Všechny práce by prováděli speciální roboti.

Konec plýtvání!

„Existuje spousta věcí, které můžete s horními stupni dělat a pokud v Nanoracks v něco věříme, tak v to, že ve vesmíru byste neměli ničím plýtvat – je to příliš drahocenné,“ uvedl CEO Nanoracks Jeffrey Manber v rozhovoru pro CBC.

Připomeňme, že kosmický odpad se stává stále palčivějším problémem, neboť jeho množství rychle roste a likvidace vůbec není jednoduchá. Například Číňané uvažují o nasazení speciálních orbitálních laserových stanic.

„Jednou ty věci tam nahoře stejně máme, tak proč je tedy nevzít a znovu nepoužít na něco, co má druhý benefit…“ konstatoval CEO a prezident MLS Stephen Matier.

Titulní foto: ▓▒░ TORLEY ░▒▓, CC BY-SA 2.0

Diskuze (14) Další článek: Nositelnosti a prvky internetu věcí vydrží mnohem déle. Pomůže nový čip, který úsporně hlídá jejich probouzení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,