Základem úspěchu DevOps jsou lidé ve správných rolích

Konferenci DevOps Day 2019, zaměřenou na základní principy i reálné využití DevOps, připravila Počítačová škola Gopas na 29. října 2019.

Mnoho firem chce zavést DevOps jako princip, který jim přinese větší pružnost, rychlost, obchodní agilitu. Zlepšení by mělo vycházet z racionalizace a zrychlení interakcí ve firmě – většinou mezi vývojem a provozem. Problém je v tom, že neexistuje zaručený způsob, jak toho dosáhnout. DevOps totiž není jednoznačná metodika nebo technologický nástroj. Úspěšná cesta začíná výběrem správných lidí se správnými dovednostmi do správných rolí – a ochotou spolupracovat.

Skloňováno ve všech pádech

„DevOps se v poslední době skloňuje ve všech pádech jako vynikající základ pro řízení (nejen) IT. Málokdo ale ví, o čem je opravdu řeč. Jde o přístup k řízení IT, potažmo celé firmy,“ říká Martin Vitouš, odborník na metodiku řízení, který bude na DevOps Day přednášet. „Tak, jak rostou zkušenosti, přístup se vyvíjí. A proto je potřeba se o těchto zkušenostech bavit. Jedním z principů DevOps je právě sdílení znalostí a zkušeností. A kde jinde by k tomu mělo docházet než na konferenci? To je prostředí, kde se potkají lidé z různých firem, různých oblastí a s různými zkušenostmi.“

Základní principy DevOps

Konference DevOps Day se zaměří na základní principy DevOps jako jsou orientace aktivit na zákazníka, rozdělení do autonomních týmů s různorodým zaměřením lidí při zachování zodpovědnosti za celý proces, důraz na neustálé zlepšování a maximální využití automatizace. Rozkryje ale i důležitost stanovení jednotlivých rolí v týmu a nároků, které by lidé v nich měli splňovat – od „evangelistů“, kteří jsou hybateli změn, přes architekty řešení a manažery stability udržující kontinuitu a časovou souslednost potřebných kroků až po ty, kteří zajišťují bezproblémový běžný chod využívaných technologií a jejich bezpečnost.

Kdo si konferenci nejvíc užije?

Konference DevOps Day je určena pro CIO, vedoucí provozu IT, vedoucí velkých projektů, DevOps inženýry, integrační specialisty, manažery řízení incidentů a změn, testery a všechny, kteří se zabývají IT procesy, optimalizací poskytování IT služeb, anebo se o témata související s IT řízením prostě jenom zajímají.

Informace o programu DevOps Day 2019 a přednášejících odbornících najdete na www.devopsday.cz.

Další článek: V novém Computeru: toto vyzkoušejte při koupi staršího telefonu

Témata článku: