Umělá inteligence | Kvadrokoptéra

Zapomeňte na hloupé autopiloty. Tento dron je dokonalý akrobatický letec s A.I.

Inženýři z Curyšské univerzity a tamní věhlasné polytechniky ETH ve spolupráci s Intelem vyrobili akrobatického autopilota dronů se kterým se pochlubili v obsáhlém článku pro letošní robotickou konferenci RSS 2020 (PDF). Zvládne kousky, které by dělaly potíže i špičkovým závodním letcům z masa a kostí.

Autonomní akrobatický pilot v akci:

A co víc, zkušební kvadrokopotéra k tomu potřebuje poměrně málo hardwaru. Jako mozek posloužila stárnoucí deska Nvidia Jetson Nano TX2 s dostatečně výkonnou GPU jednotkou pro akceleraci výpočtů pomocí CUDA a jako senzorová část IMU (gyroskop/akcelerometr) a 3D kamera RealSense T265 od Intelu.

Právě RealSense zde slouží jako jediný prvek počítačového vidění pro VSLAM, tedy pro zjištění orientace v prostoru z kamerových dat.

35d1ddc8-8cf9-4c9b-806b-a43bc178b6cd
autonomní letecký akrobat v akci

Fajn, hardware bychom tedy měli, ale jak se vlastně autopilot naučil základní akrobatické kousky? V čistě virtuálním prostředí Gazebo na výkonném počítači. Právě v něm mohl neustále dokola opakovat letové operace, dokud je nezvládal tak dobře, aby mohli inženýři vytvořený model neuronové sítě přenést do paměti počítače skutečné kvadrokoptéry.

47bbb1c4-1bbe-4b96-97bb-8945a85dcaf1
Prostředí softwarového simulátoru během učení (vlevo) a skutečný let (vpravo)

Ta nyní už tedy věděla, jak má vypadat obraz z kamery RealSense a data z IMU při vykonávání konkrétního akrobatického kousku a stačilo ji jen spustit. Jak dokládá video, autopilot naučený v ryze virtuálním prostředí, ve kterém si může létat dnem i nocí a hlavně mnohem rychleji než ve skutečnosti, zvládá v otevřeném i uzavřeném prostoru kousky, které by dokázal jen špičkový lidský pilot s mnohaletou zkušeností se sportovními drony.

Diskuze (13) Další článek: Vesmírná technika: Historie mise ExoMars 2016, která měla za cíl zkoumat Mars

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,