Zařízení inspirované automobilovým průmyslem otevírá cestu k méně karcinogenní slanině

Zařízení inspirované automobilovým průmyslem otevírá cestu k méně karcinogenní slanině

Není žádným tajemstvím, že uzení není právě nejzdravější. Jenže jen málokdo dokáže pochutinám připraveným tímto způsobem odolat. Této skutečnosti jsou si dobře vědomi i vědci a tak přišli s chytrým trikem, který by negativní dopady konzumace uzenin na naše zdraví mohl alespoň trochu zmírnit.

"Z tabákového průmyslu víme, že kouř obsahuje karcinogeny, a také víme, že tyto karcinogeny – zejména jde o polyaromatické uhlovodíky – jsou přítomny v potravinách,“ konstatovala chemička Jane K. Parker z University of Reading.

Jane a další odborníci se v uplynulých letech snažili přijít na způsob, jak kouř od zmíněných polycyklických aromatických uhlovodíků (PAH) „vyčistit“. Nakonec uspěli – a nutno uznat, že jejich metoda vypadá zajímavě! Mj. proto, že je inspirovaná zeolitovými filtry, které se běžně používají v autobilovém průmyslu.

Hmotnostní spektrometrie ukázala, že při její aplikaci byly jako první „polapeny“ sloučeniny s větší molekulovou hmotností. Speciálně upravené zeolitové filtry dokázaly odstranit například až 93 % benzo(a)pyrenu, což je vysoce karcinogenní PAH vznikající při spalování organické hmoty za vysokých teplot.

Co se týče chuti, ta je podle skupiny profesionálních degustátorů ještě vyváženější než v případě klasického uzení. „Dokázali jsme, že kouř filtrovaný zeolitem má velmi podobné chuťové vlastnosti jako nefiltrovaný kouř,“ uvedl tým ve své studii.

Jelikož tento výzkum spolufinancuje potravinářská společnost Besmoke, lze očekávat, že nová technologie nezůstane jen na papíře. Jinak řečeno, méně karcinogenní slanina by se už brzy mohla ocitnout na našich talířích…

Určitě si přečtěte

Články odjinud