ATACMS na Ukrajině. Z hlavice se rozprsknou stovky bombletů a vytvoří ohnivé peklo

  • Oživený výčet zbraní, které zaujmou technologickým řešením
  • Neděláme si nárok na kompletní seznam
  • Informace často chybí, a tak se snažíme kličkovat mezi propagandou

Ve válce na Ukrajině poprvé oficiálně úřadovaly americké taktické balistické střely ATACMS, o jejichž budoucím zapojení do bojů se spekulovalo v podstatě už od loňského jara. Střely ničily cíle v Berďansku a Luhansku.

Klepněte pro větší obrázek
Taktická balistická střela ATACMS Block I (M39)

Ukrajina podle záběrů z bojiště nejspíše získala nejstarší typ střely M39 Block I vyráběný v letech 1990-1997. Základní M39 disponuje maximálním doletem okolo 165 kilometrů a inerciálním navigačním systémem. Novější varianty jsou už vybavené satelitní navigací.

Střely odpalují raketomety HIMARS a M270, které už na Ukrajině slouží (věnujeme jim samostatné kapitoly), takže praktické nasazení v boji bude o to snazší.

Klepněte pro větší obrázek
Řez střelou M39 Block I

Pokud tedy země nemá i novější typy, ATACMS není střelou s nejdelším doletem v její výzbroji – britský Storm Shadow s plochou dráhou letu ji hravě překoná –, ale rozhodně jednou z těch nejničivějších.

Bojová hlavice je napěchovaná 950 bomblety M74, které se před dopadem rozletí do okolí, explodují a zasáhnou mnohem větší území.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Kompozitní snímek s ukázkou odhození bombletů z hlavice krátce před dopadem a ukázka jednoho z nich. Na sociálních sítích kolují fotografie stejné submunice v oblasti útoku 

M39 proto může na velké ploše ničit pěchotu, shluky méně obrněných vozidel, velitelská stanoviště, letiště a další centra logistiky. A právě to se mělo stát při útocích v Berďansku a Luhansku, bomblety totiž snadno poničí také slabě pancéřované vrtulníky, zásobníky s palivem aj.

Diskuze (416) Další článek: Máte-li WinRAR nižší verze než 6.23, aktualizujte. Ruští a čínští hackeři zneužívají bezpečnostní díru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,