Zelená energie: Sinice dokázaly svou fotosyntézou půl roku napájet mikroprocesor

Nebývale ekologický zdroj energie úspěšně otestovali vědci z Cambridgeské univerzity. Podařilo se jim šest měsíců udržet v chodu malý počítač, který byl celou dobu napájen pouze proudem vygenerovaným fotosyntézou sinic. Metoda je podle výzkumníků levná, udržitelná a do budoucna by mohla sloužit k provozu malých elektronických zařízení.

Jádrem celého experimentu byl bio-fotovoltaický systém, přičemž o biosložku se postaraly sladkovodní sinice kmene Synechocystic sp. PCC 6803. Vědci mikroorganismy zavřeli do malé plastovo-ocelové sklenice, velké jako klasická AA baterie, ve které jako anoda sloužila hliníková vlna. Ta je podle autorů pokusu snadno recyklovatelná a málo zatěžuje životní prostředí. 

Tento byl systém byl umístěn na okenní parapet, kde celých šest měsíců roku 2021 dokázal generovat proud, jímž byl poháněn mikroprocesor. „Naše fotosyntetické zařízení se nevyčerpá podobně jako baterie, protože kontinuálně používá světlo jako zdroj energie,“ popisují vědci ve své studii, která byla zveřejněna v odborném magazínu Energy & Environmental Science

Malá sinicová sklenice zvládla generovat lehce přes 4 mikrowatty na jeden centimetr čtvereční. Dokonce i v noci sinice pokračovaly se svou fotosyntézou a zpracovávaly rezervy, které si přes den uložily, jen byl proud menší.

Podobné množství energie je malé, ale zároveň drobná elektronická zařízení ho nepotřebují mnoho. 32bitový mikroprocesor ARM Cortex-M0+ použitý v experimentu byl ten samý, který se běžně vyskytuje v mikrokontrolérech a simuloval výpočetní zátěž vyžadující 0,3 mikrowattu energie, což sinice bez problému zvládly utáhnout. Procesor vždy běžel 45 minut a pak byl 15 minut v pohotovostním režimu, který vyžadoval 0,24 mikrowattu. Tyto stavy se celou dobu střídaly. 

„Byli jsme překvapeni, jak konzistentně systém pracoval během delšího časového úseku – mysleli jsme si, že se zastaví po několika týdnech, ale stále běžel,“ konstatují autoři, podle kterých by technologie mohla posloužit jako zdroj energie pro zařízení využívající internet věcí. Domnívají se, že nebude problém systém výrazně zvětšit a vytvořit tak mnohem větší proud.

Diskuze (7) Další článek: Mastercard chystá terminály, kde zaplatíte jen úsměvem či mávnutím. Nebudou potřeba karty, mobily ani hodinky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,