Žena zvítězila nad rakovinou kostí, nyní poletí do vesmíru

Haley Arceneaux, která porazila rakovinu kostí, by během letošního roku měla v kosmické lodi Crew Dragon od společnosti SpaceX vyrazit do vesmíru. Upozornila na to agentura Associated Press (AP).

Devětadvacetiletá žena samozřejmě nepoletí sama. Společnost jí bude dělat miliardář Jared Isaacman a další dva lidé, kteří dosud nebyli vybráni.

Arceneaux, která pracuje jako asistentka lékaře v St. Jude Children’s Research Hospital, se tak může stát nejmladším Američanem, který se kdy do kosmu dostal – a vůbec prvním s protézou. Po výměně kolena má totiž v levé stehenní kosti titanovou tyč.

„Můj boj s rakovinou mě skutečně připravil na vesmírné cestování. Učinil mě houževnatou a pak si také myslím, že mě to opravdu naučilo očekávat neočekávané,“ uvedla mj. v rozhovoru pro AP.

Podle dostupných informací půjde o první misi bez jediného profesionálního astronauta na palubě. Arceneaux bude vzhledem ke svému vzdělání plnit roli zdravotnice výpravy.

Pro úplnost dodejme, že Isaacman se počátkem tohoto měsíce zavázal získat pro St. Jude Children’s Research Hospital 200 milionů dolarů, přičemž polovinu této částky poskytne ze svých vlastních prostředků.

Diskuze (5) Další článek: Takhle se přistává na Marsu: NASA zveřejnila unikátní video

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,