Žít single, nebo raději v páru? Podle některých vědců může být výhodnější to první

Tzv. singles mají velkou šanci, že ze svého životního postoje budou značně profitovat. Z řady nedávných studií totiž plyne, že být sám má nezanedbatelné výhody.

V roce 2015 Natalia Sarkisian a Naomi Gerstel zjistili, že singles mají na sociálních sítích spoustu přátel, přičemž jejich ochota pomáhat jim (nebo od nich naopak pomoc přijímat) je mnohem větší než v případě ženatých/vdaných jedinců. Tyto výsledky nezměnilo ani zohlednění faktorů jako rasa, pohlaví či výše příjmu.

Jak Sarkisian a Gerstel uvedli v jednom ze svých článků, „být single zvyšuje sociální spojení žen i mužů.“ Nu a o tom, že kamarádství má veskrze blahodárný vliv na naše duševní i fyzické zdraví, snad nikdo nepochybuje...

Jiní vědci v témže roce analyzovali informace o cca 4500 lidech z 9 evropských zemí a odhalili, že singles mají v průměru nižší index tělesné hmotnosti. To koresponduje s rozšířeným názorem, že od okamžiku, kdy se „usadíme“, už nevěnujeme své kondici tolik pozornosti jako předtím.

Nezmínit nelze ani několik výzkumů, které samotu spojují s lepší kreativitou, intimitou či s větším pocitem svobody. „To, že někdo tráví čas sám, nutně nemusí znamenat, že je osamělý. Může to být klíčem k lepšímu sebepoznání,“ shrnula jejich závěry psychoterapeutka Amy Morin v rozhovoru pro Business Insider.

Samozřejmě, že velké benefity mají i romantické vztahy. Podle psycholožky Belly DePaulo z University of California Santa Barbara bychom se však každopádně měli mít na pozoru před domněnkou, že singles ve skutečnosti trpí a netouží po ničem jiném, než někoho si konečně najít.

Diskuze (64) Další článek: Ruští jaderní inženýři namísto simulace atomových bomb těžili bitcoin

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,