Byznys | Programování | Python | Statistiky | Javascript

Živočišný druh programátor: Miluje Python, nemá děti a obdivuje Elona Muska

  • Vypovídají o něčem statistiky vývojářů?
  • Nebo jsou naopak plné naprostých nesmyslů?
  • Co o vývojářích tvrdí IEEE, GitHub a Stack Overflow?

Každý obor má nějaké to svoje klišé. V případě IT a světa vývojářů to jsou žebříčky nejpopulárnějších programovacích jazyků a vlastně jakákoliv čísla, která se pokouší alespoň trochu popsat a zařadit onen komplikovaný živočišný druh – programátora.

Před pár dny se o to pokusil webový magazín Spectrum, který vydává slovutný inženýrský institut IEEE. Jak to dopadlo? V téměř všech měřených kategoriích nejpopulárnějších programovacích jazyků zvítězil Python.

Python pokořil konkurenci jak na poli webových aplikací, tak těch podnikových a dokonce i v případě drobných firmwarů pro elektroniku a internet věcí, kde odjakživa vládlo C/C++. Neuspěl pochopitelně pouze na mobilech, kde se nepoužívá.

482660b1-3325-4b31-bb45-6677d8697ec6
Deset nejpopulárnějších jazyků podle IEEE Spectrum

Ostatně, podívejte se sami, k dispozici je totiž interaktivní žebříček a hlavně popis metodiky a zdrojů dat. Autoři použili při hledání Google, Reddit, Stack Overflow nebo třeba GitHub.

GitHub plný Američanů, Číňanů a Indů

GitHub patří k největším komunitním skladištím zdrojového kódu na světě, a tak by mohl sám podat docela ucelený obraz o tom, v čem se dneska vlastně programuje a hlavně kdo to všechno programuje. Na čerstvá data přímo od provozovatele si budeme muset ještě pár týdnů počkat, pokud si ale vystačíte s těmi loňskými, navštivte jeho každoroční analýzu Octoverse.

01edfdee-0562-45d6-bd37-3533a20c1544
Javascript se může na GitHubu pochlubit největším počtem přispěvovatelů 

Tady je situace trošku jiná. Od roku 2014 na GitHubu mezi vývojáři vítězí Javascript. Právě jeho kód nahrává na úložiště GitHubu zdaleka nejvíce jeho uživatelů. Poté následuje Java a teprve pak Python. Na stranu druhou, kdybychom se podívali spíše na to, který z těchto jazyků je nejživější, tedy který se může pyšnit nejvíce úpravami v jednotlivých projektech (pull requests), podle živé analýzy GitHut je už na druhém místě opět Python a brzy by se mohl dostat na špici.

7efd2cff-8e0c-45c0-a458-84f6ddbbb846
Nejtypičtějšími přispěvovateli na GitHubu jsou Američané, Číňané a Indové

Vývojářů, kteří svůj kód umisťují na GitHub, jsou miliony, pojďme se tedy ještě podívat, odkud vlastně pocházejí. Nejčastěji to jsou stále Američané, kterým už ale na paty dýchají draví kodéři z Číny a hlavně Indie, která uzavírá první tři místa geografického původu.

Centrální mozek lidstva StackExchange

No dobrá, takže to bychom měli komplexní analýzu podle IEEE a GitHubu, do třetice ale nesmíme zapomenout na Stack Overflow – dnes zdaleka největší komunitní nápovědu, ve které popíšete svůj problém, se kterým si nevíte rady, a zkušenější programátoři vám poradí.

Stack Overflow se dočkal ohromné popularity především díky perfektní indexaci ze strany Googlu, a tak dnes stačí přímo do vyhledávače napsat, jak udělat to a tamto, načež se vám většinou už v první desítce výsledků zobrazí i odpověď z tohoto webu.

fbc875e5-3c47-4005-8713-bbcf67bbea56
V síti StackExchange najdete odpověď skoro na všechno.
Na vše ostatní tu je Poradna Živě.cz a Superfórum!

A jelikož se neptají pouze vývojáři, ale i správci systémů a sítí, technici všeho druhu a nakonec i studenti matematiky, uživatelé Ubuntu, zahrádkáři a milovnici kávy, záhy vyrostla celá síť StackExchange, která integruje desítky a desítky specializovaných komunitních nápověď prakticky v jakémkoliv oboru vědění.

Programují v Javascriptu, ale obdivují Python

Ale zpět do světa vývojářů. Uličkami Stack Overflow za svůj život alespoň jednou prošli prakticky všichni, a tak by provozovatel měl mít k dispozici možná nejucelenější a nejrelevantnější statistiku toho, v čem tedy ajťáci všeho druhu programují, koho obdivují, odkud jsou a tak dále a tak podobně.

Stack Overflow za tímto účelem každý rok vydává Developer Survey, přičemž ten poslední vyšel letos na jaře. Provozovatel se zeptal návštěvníků v dobrovolném dotazníku, který nakonec celý vyplnilo na 90 tisíc z nich.

df13cf1b-81a8-4569-95df-88b87b634776
Nejpoužívanější programovací jazyky mezi návštěvníky Stack Overflow

Jak to tedy dopadlo? Stejně jako v případě GitHubu respondenti za nejpoužívanější jazyk označili Javascript, pak HTML/CSS a SQL. V nich prý programují zdaleka nejčastěji. Teprve na čtvrtém místě se umístil Python.

0789e941-7d66-4204-b48e-bc05b8bb9464
A v lehkém kontrastu nejmilovanější jazyky téže komunity

Na stranu druhou, nejpoužívanější jazyk zdaleka nemusí odpovídat tomu nejmilovanějšímu. Dotazník tuto skutečnost neopomněl a tady se už odpovědi lišily. Respondenti měli nejvíce rádi Rust a opět Python. Javascript se rázem nevešel ani do první desítky.

fa4c8442-b08f-499f-ae2c-395cf5ab0171
Jazyky, které vám prý obstarají nejvyšší průměrný roční plat, protože je ovládá relativně menší množství vývojářů než provařený Python a Javascript

Evropa sobě!

No dobrá, to bychom měli samotné programovací jazyky, odkud ale návštěvníci (a tedy programátoři) Stack Overflow vlastně pocházejí? V pětině případů to jsou Američané, v 13 % Indové, nicméně když spočítáte jednotlivá procenta z Evropy, zjistíte, že komunitní radírně pro vývojáře vládne starý kontinent. Evropa sobě! A potvrzují to i konkrétní jména – vždyť mezi oceňovanými odpověďmi poměrně často narazíte i na české experty na Android a další platformy.

1ea3ff27-9177-4900-9308-25c1bcb2ff73
Uživatelé Stack Overflow na základě měsíční návštěvnosti

Programují dlouhé roky a mají střední nebo bakaláře

I když by se mohlo zdát, že pro nápovědu si budou chodit pouze začátečníci, je to o něco složitější. Respondenti povětšinou programují déle než pět let. Na stranu druhou, často psali svoje aplikace dávno před tím, než se vývojem začali živit profesionálně. 

350539a1-a846-4748-848c-1851010c3462d96db80b-4cb1-4bdb-a01d-6c73d39866c8  
Celková zkušenost s programováním a ta profesionální (a mnohem kratší)

Z hlediska seniority vývojářů stojí za zmínku i vzdělání. Mezi všemi respondenty i těmi, kteří se vývojem profesionálně živí, zvítězilo dokončené střední a základní vysokoškolské vzdělání, tedy to bakalářské. Většinou se tedy jedná o praktiky.

b4f58ef0-8a93-4ef4-a188-158bba5bd462
Vzdělání návštěvníků Stack Overflow

Mladí, bílí, bezdětní

Pojďme ještě nahlédnout do sociálního života komunity Stack Overflow. 90 % návštěvníků jsou muži. Plynou z toho dvě možnosti. Buď vývojářské řemeslo přes veškerou snahu posledních let i nadále zůstává ryze pánskou záležitostí, anebo jsou ženy dostatečně vzdělané na to, aby nemusely chodit na Stack Overflow. Ups!

84ca2283-c1fa-4179-94b1-a30db8ab35327e31b0db-bf29-4124-bfbf-885e445f8700
Demografická struktura návštěvníků Stack Overflow

Ale pokračujme. Jsou to muži spíše mladší – ti starší 35 let už na Stack Overflow moc nechodí. S věkem souvisí i jejich rodinný život. 61 % z nich je bezdětných – namísto plození honí uzávěrky –, a pokud zrovna neprogramují, vysedávají na Redditu, YouTube a Facebooku. Zarputilí Introverti to však prý také nejsou. Podle průzkumu preferuje výhradně elektronický styk pouze 11 % z nich.

Jejich vzorem je Elon Musk

A mají také své vzory! Aktuálně to jsou podle dotazníku Elon Musk, Jeff Bezos a Satya Nadella, kteří podle nich letos zdaleka nejvíce ovlivní technologickou scénu, a tedy i svět, který svým bastlením sami tvoří.


Také programujete? Odpovídají tyto žebříčky i vám, anebo jsou, jak už bývá zvykem, naprosto mimo? Hlasujte v anketě níže.

Diskuze (88) Další článek: NASA je o další krok k blíže k tankování kosmických lodí ve vesmíru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,