Život by se mohl vyskytovat i na asteroidech. Kosmické agentury se na tuto možnost již připravují

Kosmické agentury se připravují na možnost, že ve vzorcích asteroidů a Marsu získaných během právě probíhajících i nadcházejících misí by se mohly vyskytovat nějaké formy mimozemského života.

NASA, JAXA i ESA proto spolupracují na přípravě hi-tech laboratoří, které jim umožní stopy takového života hledat, aniž by při tom došlo ke kontaminaci materiálu pozemskými mikroby. Uvedl to National Geographic.

Se vzorky prý v těchto zařízeních bude zacházeno stejně opatrně, jako s těmi nejvíce smrtícími patogeny. To mj. znamená, že všichni badatelé budou muset při práci používat řadu ochranných pomůcek.

Ryugu, Bennu a ti další

Připomeňme, že NASA podobná opatření přijala již během prvních pilotovaných letů na Měsíc. Poté, co vyšlo najevo, že tamější prach, kameny apod. neobsahují ani život ani mimořádně nebezpečné látky, je však zrušila.

JAXA již přemístila nedávno získané vzorky asteroidu Ryugu do své laboratoře v Tokiu, kde je nyní bude studovat.

Mnohem zajímavější to však bude v roce 2023, kdy by na naši planetu měly dorazit vzorky asteroidu Bennu. Na tom se totiž údajně kdysi nacházely řeky, tzn. voda. A kde je voda, tam může být...

Titulní foto: ESO/M. Kornmesser, CC BY 4.0

Diskuze (5) Další článek: Stránky Lidé.cz fakt skončily. Devadesátkový Linkedin a později seznamka pro teenagery už není

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,