Notebooky | Samsung | IFA

Zkusili jsme notebook s procesorem Snapdragon. Jak na ARM běží Windows 10?

  • Hmotnost pod kilo a výdrž těsně pod jeden den
  • Objevily se první testy výkonu
  • 64bitové aplikace pro Intely na Snapdragonu nepustíte

Notebook Samsung Galaxy Book S se dočkal představení už na začátku srpna během premiéry Galaxy Note 10. Na IFA už tak byl i vidění ve více exemplářích, například i na stánku Microsoftu.

Galaxy Book S především zaujme svým procesorem - Snapdragon 8cx. Už v první půlce roku se objevilo několik prototypů od Lenova, Asusu a dalších, Galaxy Book S je ale prvním komerčním strojem, který se začne prodávat. 

20190906_100243.jpg20190906_100256.jpg20190906_100303.jpg

Snapdragon 8cx stručně slibuje výdrž mobilního telefonu a výkon základního notebooku. Optimalizace u něj šly na výpočetní výkon, ale nezapomíná se i na datové připojení. Standardem tak je třeba standby jako u mobilního telefonu - i když je notebook zaklapnutý, stále je připojený k internetu a umí si stahovat notifikace nebo pracovat na pozadí.

Výdrž by neměla být problém. Notebook Galaxy Book S s 42Wh akumulátorem slibuje výdrž až 23 hodin přehrávání videa. Větším oříškem bude výkon. Snapdragon 8cx totiž spouští v nativním módu jen vybrané aplikace zkompilované pro tuto novou platformu. Mezi ně patří samotný systém Windows 10 a třeba Microsoft Office, ale většina ostatních aplikací jsou klasické 32bitové a 64bitové zkompilované pro platformu Intel x86. 

Na Snapdragonu spustíte jen 32bitové aplikace a ty jedou v emulovaném režimu, kdy se instrukce průběžně překládají do instrukcí pro Snapdragon. 

boks.JPG
První testy Snapdragonu 8cx v Geekbench

Výkon tak bude do značné míry ovlivňovat, pro jaký typ procesoru je aplikace zkompilovaná. Před dvěma týdny se na Geekbench objevily první testy Snapdragonu 8cx (3327 bodů v single-core, 11154 bodů v multi-core). Procesor je tu uveden jako Virtual, což by odpovídalo emulované vrstvě pro klasické aplikace. Tyto naměřené hodnoty přitom téměř dosahují parametrů procesoru Core i5-8265U a překonávají Core i3-8310U v multi-core testu.

Chtělo by to tedy prověřit nejen rychlost v emulovaných, ale i nativních aplikacích, a současně prověřit kompatibilitu aplikací. Bohužel otestovat u nás Galaxy Book S nebude zrovna jednoduché. Samsung z distribuce notebooků už u nás před lety vycouval a znovu rozjet celou mašinérii certifikací, českých klávesnic, manuálů a servisních středisek nebude zrovna jednoduché, zvlášť když jde tady o jediný model. Český Samsung by toho rád dosáhl, zatím je ale Galaxy Book S určený pro jiné trhy.

Zatím tedy na Samsung Galaxy Book S narazíte jen na podobných akcích jako je IFA, nebo v zahraničních obchodech.

Pokud ale chcete podobně lehký notebook s podobným výkonem za podobné peníze, u nás brzy seženete nový Acer Swift 5 nebo Asus Pro B9. jistě, výdrž bude o pár hodin slabší, ale zato s garantovanou kompatibilitou.

Diskuze (41) Další článek: Western Digital má nejtenčí externí disk. Nový My Passport pojme až 5 TB

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,