Twitter

Změna prezidenta USA na Twitteru: Biden přijde o všechny followery, Trump je po Obamovi zdědil

Výměna vládnoucí administrace USA je vždy velkou a komplikovanou akcí, která zaměstná stovky lidí. Překvapivě s tím ale mají plné ruce práce i sociální sítě. Twitter například musí řešit, jak přesunout účet @POTUS mezi stávající hlavou Bílého domu Donaldem Trumpem a zvoleným prezidentem Joe Bidenem. Neobejde se to bez ztrát milionů followerů. 

Zatímco v Česku si politici s účty příliš velkou hlavu nedělají, prostě si je založí pod svým vlastním jménem, na americkém Twitteru existuje řád. Hlava státu vždy vlastní profil @POTUS (zkratka President of the United States), první dáma @FLOTUS, viceprezident @VP atd. Tyto účty si mezi sebou úřadující osobnosti předávají. 

Nestačí ovšem jen změnit jméno v záhlaví. Otázka je, co dělat s nasbíranými followery. Například Biden má na svém soukromém profilu aktuálně 21,6 milionů sledujících a po inauguraci už by jej neměl používat. Naopak Trump přestane mít přístup k @POTUS a tím pádem přijde o 33,2 milionů lidí na tomto účtu. 

Twitter přemýšlel, jak to vyřešit a nakonec došel k rozhodnutí, že se začne od nuly. Účet @POTUS bude vyresetován, všichni followeři se smažou. Nový prezident si je ze stávajícího soukromého profilu na oficiální nepřenese, ani žádné po svém předchůdci nezdědí. Trump je přitom po Obamovi získal, účet před čtyřmi lidmi převzal i všemi fanoušky.

Nutno nicméně dodat, že Trump @POTUS nikdy příliš nepoužíval, jeho hlavní aktivita zůstávala i během úřadování na @realDonaldTrump a oficiální účet jen příspěvky retweetoval. Jeho tak změna příliš mrzet nemusí. Skutečný problém pro něj nastane pouze ve chvíli, kdy mu Twitter smaže soukromý účet, o čemž se zatím jen spekuluje.

Biden má v každém případě jisté, že o followery přijde, jak Twitter potvrdil pro agenturu Bloomberg. Tým nového prezidenta z toho nadšen není, sociální síť ale trvá na svém. Není proto vyloučeno, že Biden bude následovat svého předchůdce a také zůstane aktivní hlavně na soukromém účtu, jelikož na prezidentském jednoduše nikoho mít nebude.

Diskuze (8) Další článek: Chatbot nahrazuje člověka: Jak chytré technologie pronikají do komunikace

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,