Facebook | Bezpečnost | Mark Zuckerberg | Politika | Donald Trump

Zuckerberg: Rusové se pokoušeli ovlivnit americké volby, viděli jsme to na Facebooku

Šéf Facebooku se v rozhovoru pro Recode rozpovídal až překvapivě otevřeně tom, jak před americkými prezidentskými volbami na Facebooku sledovali útočné chování ruských hackerských skupin a jak spolupracovali s FBI na jejich odhalování.

„Podle důkazů, které jsme viděli, je zcela jasné, že se Rusové pokusili zasahovat do voleb,“ řekl Mark Zuckerberg. „Všechno, co jsme viděli, bylo na Facebooku. Poté jsme zkoušeli spolupracovat s vládou a v rámci různých vyšetřování, která probíhala,“ doplnil Zuckerberg.

Šéf Facebooku dále prozradil, že vyšetřovatelé prokazovali informační náskok. V rámci vzájemné spolupráce se tak například Zuckerberg dozvěděl o hackerské skupině APT28, která je součástí ruské tajné služby. Když se poté na Facebooku zaměřili na chování vytipovaných účtů této skupiny, viděli pokusy o pronikání na účty jiných uživatelů prostřednictvím tradiční metody cíleného phishingu.

Facebook spolupracoval s FBI a kromě sledování aktivit APT28 zmiňuje například skupinu označovanou jako IRA, která koordinovaně zřídila velké množství falešných účtů, jejichž prostřednictvím dále šířila dezinformace.

„Jakmile jsme si to uvědomili, vyvinuli jsme plán a celou řadu technik, které zvládnou odhalit a eliminovat tento druh bezpečnostní hrozby vedle phishingu a tradičních kybernetických útoků, které jsme viděli už dříve, vyjádřil se k tomu Zuckerberg, nicméně zpětně připouští, že měli jednat ještě rychleji. Do té doby se zaměřovali na klasické metody hackingu a možná rizika tzv. informačního útoku si zprvu ani tolik neuvědomovali.

Nyní je k odhalování manipulujících skupin na Facebooku využívána umělá inteligence a také důkladnější kontrola živými pracovníky. Důsledněji se také prověřují zadavatelé reklamy.

Rozhovor vyšel paradoxně v době, kdy americký prezident Donald Trump po vzájemné schůzce se svým ruským protějškem v Helsinkách popřel možné vměšování Ruska do amerických prezidentských voleb. Aspoň tak to zprvu pochopili přítomní novináři, když na otázku, zda Rusko mělo snahu ovlivnit americké volby, odpověděl záporně.

Jenže později Bílý dům přišel s objasněním, že Trump sice řekl„ne“, ale znamenalo to, že na danou otázku nechce odpovídat a vměšování Ruska nepopírá. Ostatně potvrzují to i americké tajné služby. Donald Trump tedy nakonec vměšování Ruska do prezidentských voleb připouští, ale nemělo prý vliv na jejich výsledek.

Celý rozhovor je dostupný na webu Recode.

Diskuze (57) Další článek: Microsoftu se daří a všechny hlavní segmenty mu stále rostou. Za celý rok poprvé utržil přes 100 miliard dolarů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,