Logo magazínu

Onemocnění covid-19 zvyšuje riziko vzniku cukrovky u dospělých i dětí

 

4/19
Prohlédnout znovu

Onemocnění covid-19 zvyšuje riziko vzniku cukrovky u dospělých i dětí

Kromě zápalu plic, vzniku krevních sraženin a dalších vážných zdravotních komplikací způsobených onemocněním covid-19 zjistilo několik studií i další znepokojivou souvislost. U některých lidí se po akutní infekci virem SARS-CoV-2 může rozvinout cukrovka. Zdroj: ShutterstockKromě zápalu plic, vzniku krevních sraženin a dalších vážných zdravotních komplikací způsobených onemocněním covid-19 zjistilo několik studií i další znepokojivou souvislost. U některých lidí se po akutní infekci virem SARS-CoV-2 může rozvinout cukrovka. Zdroj: Shutterstock
Kromě zápalu plic, vzniku krevních sraženin a dalších vážných zdravotních komplikací způsobených onemocněním covid-19 zjistilo několik studií i další znepokojivou souvislost. U některých lidí se po akutní infekci virem SARS-CoV-2 může rozvinout cukrovka. |Zdroj: Shutterstock
Prokázaly to již v červnu loňského roku dvě studie podporované americkými Národními ústavy zdraví (NIH). Obě shodně potvrdily, že koronavirus se může zaměřit na buňky produkující inzulín a poškodit je. Poslední studie pak odhalily tuto souvislost i u dětí. Zdroj: ShutterstockProkázaly to již v červnu loňského roku dvě studie podporované americkými Národními ústavy zdraví (NIH). Obě shodně potvrdily, že koronavirus se může zaměřit na buňky produkující inzulín a poškodit je. Poslední studie pak odhalily tuto souvislost i u dětí. Zdroj: Shutterstock
Prokázaly to již v červnu loňského roku dvě studie podporované americkými Národními ústavy zdraví (NIH). Obě shodně potvrdily, že koronavirus se může zaměřit na buňky produkující inzulín a poškodit je. Poslední studie pak odhalily tuto souvislost i u dětí. |Zdroj: Shutterstock
Diabetes 1. typu vzniká, když beta buňky ve slinivce břišní nevylučují dostatek inzulínu, aby mohlo tělo po jídle optimálně metabolizovat potravu. V důsledku této inzulínové nedostatečnosti dochází ke zvýšení hladiny glukózy v krvi, což je charakteristickým znakem diabetu. Zdroj: ShutterstockDiabetes 1. typu vzniká, když beta buňky ve slinivce břišní nevylučují dostatek inzulínu, aby mohlo tělo po jídle optimálně metabolizovat potravu. V důsledku této inzulínové nedostatečnosti dochází ke zvýšení hladiny glukózy v krvi, což je charakteristickým znakem diabetu. Zdroj: Shutterstock
Diabetes 1. typu vzniká, když beta buňky ve slinivce břišní nevylučují dostatek inzulínu, aby mohlo tělo po jídle optimálně metabolizovat potravu. V důsledku této inzulínové nedostatečnosti dochází ke zvýšení hladiny glukózy v krvi, což je charakteristickým znakem diabetu. |Zdroj: Shutterstock
Dřívější laboratorní studie naznačily, že virus SARS-CoV-2 může infikovat lidské beta buňky. Ukázaly také, že se může replikovat v buňkách produkujících inzulín a šířit se do dalších buněk. Na práci se podílely dva nezávislé týmy financované NIH – jeden vedený Peterem Jacksonem ze Stanford University School of Medicine a druhý pod vedením Shuibinga Chena z Weill Cornell Medicine. Zdroj: ShutterstockDřívější laboratorní studie naznačily, že virus SARS-CoV-2 může infikovat lidské beta buňky. Ukázaly také, že se může replikovat v buňkách produkujících inzulín a šířit se do dalších buněk. Na práci se podílely dva nezávislé týmy financované NIH – jeden vedený Peterem Jacksonem ze Stanford University School of Medicine a druhý pod vedením Shuibinga Chena z Weill Cornell Medicine. Zdroj: Shutterstock
Dřívější laboratorní studie naznačily, že virus SARS-CoV-2 může infikovat lidské beta buňky. Ukázaly také, že se může replikovat v buňkách produkujících inzulín a šířit se do dalších buněk. Na práci se podílely dva nezávislé týmy financované NIH – jeden vedený Peterem Jacksonem ze Stanford University School of Medicine a druhý pod vedením Shuibinga Chena z Weill Cornell Medicine. |Zdroj: Shutterstock
Obě studie potvrdily infekci beta buněk slinivky břišní ve vzorcích odebraných lidem, kteří zemřeli na covid-19. Další studie Jacksonova týmu naznačila, že koronavirus může přednostně infikovat beta buňky produkující inzulín. Známky koronaviru byly zaznamenány také v několika dalších typech buněk slinivky břišní. Zdroj: ShutterstockObě studie potvrdily infekci beta buněk slinivky břišní ve vzorcích odebraných lidem, kteří zemřeli na covid-19. Další studie Jacksonova týmu naznačila, že koronavirus může přednostně infikovat beta buňky produkující inzulín. Známky koronaviru byly zaznamenány také v několika dalších typech buněk slinivky břišní. Zdroj: Shutterstock
Obě studie potvrdily infekci beta buněk slinivky břišní ve vzorcích odebraných lidem, kteří zemřeli na covid-19. Další studie Jacksonova týmu naznačila, že koronavirus může přednostně infikovat beta buňky produkující inzulín. Známky koronaviru byly zaznamenány také v několika dalších typech buněk slinivky břišní. |Zdroj: Shutterstock
Oba týmy uvedly důkazy, že infekce virem SARS-CoV-2 vede ke snížené produkci a uvolňování inzulínu z tkáně ostrůvků slinivky břišní. Jacksonův tým také zjistil, že infekce vede přímo k odumření některých z těchto důležitých beta buněk. Zdroj: ShutterstockOba týmy uvedly důkazy, že infekce virem SARS-CoV-2 vede ke snížené produkci a uvolňování inzulínu z tkáně ostrůvků slinivky břišní. Jacksonův tým také zjistil, že infekce vede přímo k odumření některých z těchto důležitých beta buněk. Zdroj: Shutterstock
Oba týmy uvedly důkazy, že infekce virem SARS-CoV-2 vede ke snížené produkci a uvolňování inzulínu z tkáně ostrůvků slinivky břišní. Jacksonův tým také zjistil, že infekce vede přímo k odumření některých z těchto důležitých beta buněk. |Zdroj: Shutterstock
Kromě ztráty beta buněk se zdá, že infekce také mění osud přeživších buněk. Chenův tým provedl analýzu, při které se důkladně podíval na změny v buňkách slinivky břišní po infekci. Výsledky ukázaly, že beta buňky procházejí procesem transdiferenciace, při kterém se „přeprogramují“. Zdroj: ShutterstockKromě ztráty beta buněk se zdá, že infekce také mění osud přeživších buněk. Chenův tým provedl analýzu, při které se důkladně podíval na změny v buňkách slinivky břišní po infekci. Výsledky ukázaly, že beta buňky procházejí procesem transdiferenciace, při kterém se „přeprogramují“. Zdroj: Shutterstock
Kromě ztráty beta buněk se zdá, že infekce také mění osud přeživších buněk. Chenův tým provedl analýzu, při které se důkladně podíval na změny v buňkách slinivky břišní po infekci. Výsledky ukázaly, že beta buňky procházejí procesem transdiferenciace, při kterém se „přeprogramují“. |Zdroj: Shutterstock
Při tomto procesu začnou buňky produkovat méně inzulínu a více glukagonu – hormonu, který podporuje štěpení glykogenu v játrech na glukózu. Produkují také vyšší množství trávicího enzymu zvaného trypsin 1. Důležité je, že proces transdiferenciace lze zvrátit pomocí chemické látky zvané trans-ISRIB. Zdroj: ShutterstockPři tomto procesu začnou buňky produkovat méně inzulínu a více glukagonu – hormonu, který podporuje štěpení glykogenu v játrech na glukózu. Produkují také vyšší množství trávicího enzymu zvaného trypsin 1. Důležité je, že proces transdiferenciace lze zvrátit pomocí chemické látky zvané trans-ISRIB. Zdroj: Shutterstock
Při tomto procesu začnou buňky produkovat méně inzulínu a více glukagonu – hormonu, který podporuje štěpení glykogenu v játrech na glukózu. Produkují také vyšší množství trávicího enzymu zvaného trypsin 1. Důležité je, že proces transdiferenciace lze zvrátit pomocí chemické látky zvané trans-ISRIB. |Zdroj: Shutterstock
Z biologického hlediska to dává smysl. Beta buňky a další typy buněk slinivky břišní obsahují receptorový protein ACE2, enzymový protein TMPRSS2 a neuropilin 1 (NRP1), na nichž závisí schopnost vstupu viru SARS-CoV-2 do lidských buněk a jejich infekce. Zdroj: ShutterstockZ biologického hlediska to dává smysl. Beta buňky a další typy buněk slinivky břišní obsahují receptorový protein ACE2, enzymový protein TMPRSS2 a neuropilin 1 (NRP1), na nichž závisí schopnost vstupu viru SARS-CoV-2 do lidských buněk a jejich infekce. Zdroj: Shutterstock
Z biologického hlediska to dává smysl. Beta buňky a další typy buněk slinivky břišní obsahují receptorový protein ACE2, enzymový protein TMPRSS2 a neuropilin 1 (NRP1), na nichž závisí schopnost vstupu viru SARS-CoV-2 do lidských buněk a jejich infekce. |Zdroj: Shutterstock
Deník The Huffington Post přinesl informaci o zprávě Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), která naznačuje, že také u osob mladších 18 let, které se zotavily z covidu-19, existuje zvýšené riziko vzniku diabetu 1. nebo 2. typu.Deník The Huffington Post přinesl informaci o zprávě Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), která naznačuje, že také u osob mladších 18 let, které se zotavily z covidu-19, existuje zvýšené riziko vzniku diabetu 1. nebo 2. typu.
Deník The Huffington Post přinesl informaci o zprávě Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), která naznačuje, že také u osob mladších 18 let, které se zotavily z covidu-19, existuje zvýšené riziko vzniku diabetu 1. nebo 2. typu.
Toto zjištění „zdůrazňuje význam preventivních strategií proti onemocnění covid-19, včetně očkování, pro všechny způsobilé osoby v této věkové skupině, jako doplněk k prevenci a léčbě chronických onemocnění,“ uvádějí vědci. Zdroj: ShutterstockToto zjištění „zdůrazňuje význam preventivních strategií proti onemocnění covid-19, včetně očkování, pro všechny způsobilé osoby v této věkové skupině, jako doplněk k prevenci a léčbě chronických onemocnění,“ uvádějí vědci. Zdroj: Shutterstock
Toto zjištění „zdůrazňuje význam preventivních strategií proti onemocnění covid-19, včetně očkování, pro všechny způsobilé osoby v této věkové skupině, jako doplněk k prevenci a léčbě chronických onemocnění,“ uvádějí vědci. |Zdroj: Shutterstock
Experti z CDC analyzovali dvě velké databáze amerických zdravotních pojišťoven a porovnávali údaje mezi dětmi, které v období od 1. března 2020 do začátku poloviny roku 2021 onemocněly covidem-19, s údaji dětí, které se virem nenakazily.Experti z CDC analyzovali dvě velké databáze amerických zdravotních pojišťoven a porovnávali údaje mezi dětmi, které v období od 1. března 2020 do začátku poloviny roku 2021 onemocněly covidem-19, s údaji dětí, které se virem nenakazily.
Experti z CDC analyzovali dvě velké databáze amerických zdravotních pojišťoven a porovnávali údaje mezi dětmi, které v období od 1. března 2020 do začátku poloviny roku 2021 onemocněly covidem-19, s údaji dětí, které se virem nenakazily.
Oba soubory dat odhalily významný nárůst diagnóz cukrovky u nezletilých, kteří se nakazili, avšak v různé míře. Jeden soubor ukázal, že riziko cukrovky bylo o 166 % vyšší, zatímco podle druhého souboru riziko stouplo o 31 %.Oba soubory dat odhalily významný nárůst diagnóz cukrovky u nezletilých, kteří se nakazili, avšak v různé míře. Jeden soubor ukázal, že riziko cukrovky bylo o 166 % vyšší, zatímco podle druhého souboru riziko stouplo o 31 %.
Oba soubory dat odhalily významný nárůst diagnóz cukrovky u nezletilých, kteří se nakazili, avšak v různé míře. Jeden soubor ukázal, že riziko cukrovky bylo o 166 % vyšší, zatímco podle druhého souboru riziko stouplo o 31 %.
Onemocnění covid-19 zvyšuje riziko vzniku cukrovky u dospělých i dětí Zdroj: ShutterstockOnemocnění covid-19 zvyšuje riziko vzniku cukrovky u dospělých i dětí Zdroj: Shutterstock
Onemocnění covid-19 zvyšuje riziko vzniku cukrovky u dospělých i dětí |Zdroj: Shutterstock
Onemocnění covid-19 zvyšuje riziko vzniku cukrovky u dospělých i dětí Zdroj: ShutterstockOnemocnění covid-19 zvyšuje riziko vzniku cukrovky u dospělých i dětí Zdroj: Shutterstock
Onemocnění covid-19 zvyšuje riziko vzniku cukrovky u dospělých i dětí |Zdroj: Shutterstock
Onemocnění covid-19 zvyšuje riziko vzniku cukrovky u dospělých i dětí Zdroj: ShutterstockOnemocnění covid-19 zvyšuje riziko vzniku cukrovky u dospělých i dětí Zdroj: Shutterstock
Onemocnění covid-19 zvyšuje riziko vzniku cukrovky u dospělých i dětí |Zdroj: Shutterstock
Onemocnění covid-19 zvyšuje riziko vzniku cukrovky u dospělých i dětí Zdroj: ShutterstockOnemocnění covid-19 zvyšuje riziko vzniku cukrovky u dospělých i dětí Zdroj: Shutterstock
Onemocnění covid-19 zvyšuje riziko vzniku cukrovky u dospělých i dětí |Zdroj: Shutterstock
Onemocnění covid-19 zvyšuje riziko vzniku cukrovky u dospělých i dětí Zdroj: ShutterstockOnemocnění covid-19 zvyšuje riziko vzniku cukrovky u dospělých i dětí Zdroj: Shutterstock
Onemocnění covid-19 zvyšuje riziko vzniku cukrovky u dospělých i dětí |Zdroj: Shutterstock
Onemocnění covid-19 zvyšuje riziko vzniku cukrovky u dospělých i dětíOnemocnění covid-19 zvyšuje riziko vzniku cukrovky u dospělých i dětí
Onemocnění covid-19 zvyšuje riziko vzniku cukrovky u dospělých i dětí

Onemocnění covid-19 zvyšuje riziko vzniku cukrovky u dospělých i dětí

Zmenšit