Jídlo

Jídlo

Jídlo je častým cílem výzkumů a kolem stravy vzniká mnoho zajímavých vědeckých prací. Sledujeme největší vědecké zajímavosti týkající se jídla, najdete je v článcích níže.

Sledujte Živě.cz na Facebooku
Střevo a centrum paměti v mozku spojuje „přímá linka“

Střevo a centrum paměti v mozku spojuje „přímá linka“

** Ze střev putuje přes bloudivý nerv do mozku pestrá škála signálů ** Ty jsou krajně důležité pro ukládání informací do paměti ** Některé operace cílené na léčbu obezity mohou tuto důležitou komunikaci narušit

19.  6.  2018 | Jaroslav Petr | 9

Jíte málo zeleniny? Tak si dejte brokolicové latté!

Jíte málo zeleniny? Tak si dejte brokolicové latté!

7.  6.  2018 | Karel Kilián,  | 5

Imunita k obezitě: Sci-fi, nebo reálná možnost?

Imunita k obezitě: Sci-fi, nebo reálná možnost?

** Slibné výsledky pro boj s nadváhou přináší výzkum dánských vědců ** Zablokováním genu, který je aktivní v tukové tkáni, obrnili laboratorní myši proti tloustnutí ** Odborníci doufají, že díky tomu najdou novou léčbu pro lidi

7.  5.  2018 | Jaroslav Petr | 8

Nenasycené mastné kyseliny omega-3 mají i svou odvrácenou tvář

Nenasycené mastné kyseliny omega-3 mají i svou odvrácenou tvář

** Omega-3 polynenasycené mastné kyseliny jsou synonymem zdraví ** Měly by nás chránit před širokým spektrem neduhů ** Každá mince ale má dvě strany - a i „omega-3“ mohou škodit

18.  12.  2017 | Jaroslav Petr | 12

Nová odrůda buráků neobsahuje karcinogenní plísňové jedy

Nová odrůda buráků neobsahuje karcinogenní plísňové jedy

** Burské oříšky jsou často kontaminované plísňovými jedy aflatoxiny ** Tyto karcinogeny vznikají v rostlině napadené plísněmi kropidláky (Aspergillus) ** Nová odrůda podzemnice olejné odolná k plísním je z tohoto hlediska zárukou bezpečnosti

6.  11.  2017 | Jaroslav Petr | 4

„Mořská rýže“ skvěle prospívá ve slané vodě | Zdroj:  severin.stalder, CC BY-SA 3.0

„Mořská rýže“ skvěle prospívá ve slané vodě

27.  10.  2017 | Jiří Černý | 5

Vitamín B byl spojen se vznikem rakoviny plic, ale…

Vitamín B byl spojen se vznikem rakoviny plic, ale…

24.  8.  2017 | Jiří Černý | 6

Kanaďané jedí jako první na světě geneticky modifikované maso

Kanaďané jedí jako první na světě geneticky modifikované maso

** Čtyři a půl tuny masa z geneticky modifikovaných lososů prodala americká společnost AquaBounty Technologies do Kanady ** Maso ze zvířat s dědičnou informací upravenou metodami genového inženýrství se tak poprvé dostává na talíře spotřebitelů ** AquaBounty rozšiřuje chov rychle rostoucího geneticky modifikovaného lososa AquAdvantage do Kanady a USA

14.  8.  2017 | Jaroslav Petr | 35

Zlatý banán: Šance na přežití pro 700 000 dětí

Zlatý banán: Šance na přežití pro 700 000 dětí

** Každý rok zemře na světě 700 000 dětí na nedostatek vitamínu A ** Australští vědci vyšlechtili banánovník, jehož plody zajistí potřebný přísun vitamínu A u dětí žijících v rizikových oblastech ** V Ugandě by se mohl „zlatý banán“ pěstovat už za čtyři roky, tedy pokud do hry nevstoupí ekologičtí aktivisté

10.  7.  2017 | Jaroslav Petr | 40